Oktobermaand, Mariamaand; een woordje over Maria

Een woordje over Maria

Alles over Maria is belangrijk, maar óók heel belangrijk is dat zij de titel heeft: ‘Maria, Moeder van God’. Deze titel dateert van het jaar 431 na Christus. Op het oecumenisch concilie van Efeze was bepaald dat Maria moeder van God (theotokos in het Grieks) kon worden genoemd, en niet alleen moeder van Christus (christotokos), zoals de theoloog Nestorius ten onrechte beweerde.

Daar zat de volgende foutieve redenering achter. Als mens kan Maria niet de oorsprong zijn van een goddelijke persoon. Alleen goden en godinnen kunnen andere goden maken. Maar Maria is de moeder van Jezus. En Hij is niet geboren in onderdelen, die na zijn geboorte als legostenen in elkaar gezet moesten worden. Eén goddelijke persoon leefde negen maanden lang in Maria’s schoot en één goddelijke persoon kwam via de geboorte op aarde. En ook al heeft Maria Jezus niet Zijn goddelijke natuur gegeven, ze droeg wel de tweede persoon van de heilige Drie-eenheid in haar schoot, en die ene persoon is op kerstdag geboren: heel, volledig en intact. Dus ook al was zij schepsel en niet de Schepper, ze kan toch de moeder van God worden genoemd, omdat ze de Zoon van God heeft gebaard en omdat ze de moeder van de Zoon van God is.

Je kunt deze opvatting misschien ook begrijpen door eens naar je eigen moeder te kijken. Je moeder heeft je niet je onsterfelijke ziel gegeven. Die heb je van God. Ze gaf je vijftig procent van je genetische samenstelling, maar ze had je vader nodig voor de andere vijftig procent; en ze hadden samen God nodig om je een ziel te geven. Maar stuur je haar op Moederdag een kaartje met de tekst: `Aan de vrouw die me de helft van mijn genetische code heeft gegeven’? Of ga je haar vertellen dat ze je geen ziel heeft gegeven, maar alleen een lichaam en dat ze daarom slechts voor de helft je moeder is? Dat doen wij natuurlijk niet. Puur verstandelijk gezien heeft je moeder je alleen maar vijftig procent van je DNA gegeven, maar ze heeft wel jou op de wereld gezet. Ze heeft een hele en volledige persoon gebaard, en geen twee delen. Je lichaam en ziel zijn bij de verwekking verenigd. Eén persoon groeide daaruit en leefde in de moederschoot, een hele en volledige persoon werd eruit geboren.

En zo is het ook met Jezus, die uit Maria werd geboren: één goddelijke Persoon met een goddelijke en een menselijke natuur. Maria is niet de Moeder van een van de onderdelen, nee, zij is de Moeder van de gehele Persoon. De Bijbel onderschrijft deze logica. Toen Maria nog maar een paar dagen zwanger was van Jezus, ging ze op bezoek bij haar nicht Elisabeth, die zes maanden zwanger was van Johannes de Doper. Elisabeth begroette Maria: “Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt?” (Lucas 1:43). Elisabeth gebruikte het woord ‘Heer’, dat ook werd gebruikt om naar God te verwijzen: de Heer God, Adonai Elohim in het Hebreeuws. Elisabeth noemde Maria “de moeder van de Heer” en de Heer is God. Maria is de moeder van God, omdat zij de moeder van de Heer is. Het betekent natuurlijk niet dat Maria goddelijk was, dat ze een godin was of goddelijke kenmerken had.

Ik hoop, dat wij deze hemelse Moeder, onze hemelse Moeder, allemaal vereren, bijzonder in deze oktobermaand. Wij hebben haar nodig. Niemand heeft meer invloed bij God dan zij. Zij is de machtigste voorspreekster, die er bestaat. Zijn wij haar vrienden en vriendinnen door tot haar te bidden en te zingen, maar vooral door haar manier van leven na te volgen.

Danken wij God voor deze zeer bijzondere hemelse Moeder.

Door pastoor F. Domen, www.preken.be

Een gedachte over “Oktobermaand, Mariamaand; een woordje over Maria

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s